Όροι χρήσης | Sitemap | English
Κείμενο δημιουργού
Ποιήματα
Εκθέσεις
Κριτικές
Δημοσιεύματα
Ζωγραφική - Σχέδια
Φωτογραφίες

Σε μια έρευνα που έκανα σε μελέτες και σχέδια ωκεανολόγων ανακάλυψα τις υπέροχες μορφές μικροοργανισμών, ζωικών και φυτικών, του θαλάσσιου κόσμου. Κάποιες από αυτές τις εικόνες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες ως κοχύλια, κάποιες άλλες όμως μοιάζουν εντελώς μοντέρνο και πρωτοποριακό σχέδιο, που δεν είναι άλλο από το σχήμα του κορμιού ενός θαλάσσιου οργανισμού. Η ποικιλία των εικόνων είναι ανεξάντλητη και η γοητεία τους απερίγραπτη, μια γοητεία που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Το υλικό που συγκέντρωσα και επεξεργάστηκα αφορά αποκλειστικά τον θαλάσσιο κόσμο της Ελληνικής Μεσογείου. Παρενθετικά πρέπει να τονίσω ότι το σχεδόν αφανές έργο των ωκεανολόγων της Ελλάδας είναι ανεκτίμητο και ανυπολόγιστα μεγάλο.

Η μεγέθυνση αυτών των εικόνων δημιούργησε μια σειρά κοσμημάτων και μικρών αντικειμένων.

Εκτέθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 1999 στον Δήμο Αγίου Δημητρίου σε έκθεση που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η έκθεση ήταν ομαδική. Τα εκθέματα ήταν χαρακτική και κόσμημα. Ο τίτλος της έκθεσης ήταν: «Η Έρευνα συναντά την Τέχνη».ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΚΕΑΝΟΛΟΓΟ

Το θέμα αυτής της σειράς που δημιούργησε η Κατερίνα Γρόλλιου «Φυτοπλαγκτόν» είναι οι κρυμμένοι θησαυροί της θάλασσας, εκείνες οι μικροσκοπικές μορφές ζωής που, αν και αόρατες για το γυμνό ανθρώπινο μάτι, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κρίκους της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Όλα τα κομμάτια είναι πιστά μεγεθυσμένα αντίγραφα πλαγκτονικών οργανισμών, φυτών και ζώων. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να εξοικειωθούμε λίγο με τους όρους αυτούς.

Με λίγα λόγια, στο πλαγκτόν ανήκουν όλοι εκείνοι οι οργανισμοί οι οποίοι είτε δεν έχουν δική τους αυτόνομη κίνηση, είτε η κίνησή τους υπερνικάται από τις κινήσεις του νερού, με αποτέλεσμα να «πλανώνται» στη θάλασσα.

Το πλαγκτόν χωρίζεται σε φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν. Το φυτοπλαγκτόν περιλαμβάνει όλους τους μικροσκοπικούς θαλάσσιους φυτικούς οργανισμούς, οι οποίοι είναι ικανοί να φωτοσυνθέτουν όπως και τα φυτά της στεριάς, αποτελώντας έτσι την κύρια πηγή οξυγόνου για το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται, δηλαδή, για τους παραγωγούς πάνω στους οποίους βασίζονται οι καταναλωτές για τη διατροφή τους.

Στην ομάδα των καταναλωτών ανήκει και το ζωοπλαγκτόν που περιλαμβάνει τους θαλάσσιους ζωικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί είναι συνήθως πολύ μικρών διαστάσεων, σε αντίθεση όμως με το φυτοπλαγκτόν συναντώνται και σε αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη, όπως για παράδειγμα η γνωστή σε όλους μας μέδουσα.

Το ζωοπλαγκτόν βρίσκεται σε όλη τη στήλη του νερού, ακόμα και στα μεγαλύτερα βάθη, ενώ το φυτοπλαγκτόν περιορίζεται - όπως είναι φυσικό - σε εκείνα τα βάθη όπου φτάνει το φως του ήλιου.

ΑΝΤΟΝΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ωκεανολόγος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών