Όροι χρήσης | Sitemap | English
Κείμενο δημιουργού
Ποιήματα
Εκθέσεις
Κριτικές
Δημοσιεύματα
Ζωγραφική - Σχέδια
Φωτογραφίες
 
Eπιλέξτε...
 
  Σπάνια συναντά κανείς στις μέρες μας καλλιτέχνες που για να δημιουργήσουν και να πλάσουν το έργο τους προτάσσουν σε τέτοιο βαθμό την ψυχική τους δύναμη και το ψυχικό τους αποθεματικό, όπως η Κατερίνα Γρόλλιου. Συνήθως - ιδιαίτερα οι νέοι δημιουργοί - προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις σκεπτιστικές ικανότητες και τις ενδόμυχες παρορμήσεις, προκειμένου να συνθέσουν την αισθητική επένδυση της τέχνης τους, προσφεύγοντας ενίοτε σε στοιχεία εγκεφαλικά και σε μεταφυσικούς δανεισμούς, ενώ η τέχνη τους διαπερνάται από άκρατη υποκειμενικότητα.

Η Κατερίνα Γρόλλιου είναι μια γνήσια μορφή "αισθαντικής" δημιουργού. Αγαπά τη δουλειά της και γίνεται ένα μ' αυτή. Λατρεύει κυριολεκτικά το υλικό της - που είναι κυρίως το ασήμι - το δαμάζει, όχι τόσο με το πείσμα και την τεχνική που κατέχει, όσο με την "πλάθουσα" ψυχική της χειρονομία, με τις μαγικές κινήσεις των αισθήσεών της, με τον ψυχισμό της και την εσωτερική της αναγκαιότητα.

Τα θέματά της - παρμένα από τη διαχρονική παράδοση της Κύπρου - δεν τα αντιγράφει με τη στενή έννοια, τα αναπλάθει με ένα δικό της τρόπο, με ένα δυναμισμό θα λέγαμε και τα προσφέρει λατρευτικά στον άνθρωπο, στον Έλληνα άνθρωπο, να τον κοσμήσει με τις καταβολές του, την καταγωγή του, την ιστορία του. Τα έργα της Κατερίνας Γρόλλιου, αυτής της ενότητας, στηρίζονται πάνω στις τέσσερις στέρεες βάσεις: την τόλμη, την παράδοση, την πρωτοτυπία και την προσαρμοστικότητα.

Εξηγούμαι:

Χρειάζεται τόλμη να "μεταπλάσεις" τα μεγάλα έργα της παράδοσης και της ιστορίας μας. Χρειάζεται τόλμη να τους δώσεις σύγχρονο ενδιαφέρον, να τα ξαναζωντανέψεις στη μνήμη, να τα κάνεις κτήμα του κοινού.

Η παράδοση - κύρια πηγή έμπνευσης αυτής της σειράς των έργων - αποτελεί γενεσιουργό στοιχείο που "διαποτίζει" χωρίς να γίνεται σκοπός κι εκμετάλλευση, χωρίς να μειώνει την παραδοσιακή τους καταβολή, αλλά με μια μυστηριώδη ώση και με μια περίεργη δυναμική, είναι σαν να τη βλέπουμε για πρώτη φορά, σαν να τη ζούμε και να τη βιώνουμε... φρεσκάρει με άλλα λόγια την παράδοση.

Τα παιχνιδίσματα της φόρμας, το συνεχές πάλαιμα της σχεδίασης, το στήσιμο και η σύνθεση των αντικεμένων ως επίσης και η επιλογή, αναντίρρητα προσδίδουν στα έργα της Κατερίνας Γρόλλιου μια πρωτοτυπία, μια πρωσοπική εκφραστικότητα και μια γοητεία.

Τα κοσμήματα-γλυπτά βγαλμένα από την ψυχή - η καλλιτέχνις τα προσαρμόζει στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνικότητας, στις προτιμήσεις του σημερινού ανθρώπου, στις αισθητικές του ανάγκες και τον προσωπικό του βίο.

Η Κατερίνα Γρόλλιου με τον κόσμο των κοσμημάτων της πλουτίζει την κοσμηματική τέχνη της νεότερης παράδοσης και του τόπου, προσφέρει τα ιστορικά μας κειμήλια λατρευτικά, τα κάνει κτήμα πνευματικό και υλικό, στον κουρασμένο και ανήσυχο σημερινό άνθρωπο.


Θύμιος Πανουργιάς
Γλύπτης
Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνας
Ιούλιος 2002