Όροι χρήσης | Sitemap | English
Κείμενο δημιουργού
Ποιήματα
Εκθέσεις
Κριτικές
Δημοσιεύματα
Ζωγραφική - Σχέδια
Φωτογραφίες
 
Eπιλέξτε...
     
 
  «η καθημερινή» Κερκυραϊκή εφημερίδα.
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2002.
Σελίδα: ΑΤΖΕΝΤΑ


Ταξίδι στο Πολιτισμό της Κύπρου: Έκθεση της Κ. Γρόλλιου - Παπακυριάκου

«Ταξίδι στο Πολιτισμό της Κύπρου» είναι το θέμα της καινούργιας δουλειάς σε μικρογλυπτική και κόσμημα της Κατερίνας Γρόλλιου Παπακυριάκου, που θα παρουσιαστεί στην Κέρκυρα αρχικά και αργότερα στην Κύπρο και στην Αθήνα.

Στην Κέρκυρα η έκθεση θα γίνει στην Αίθουσα Εκθέσεων του Καφέ Τέχνης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 2 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 20 Οκτωβρίου.

Το «Ταξίδι στον Πολιτισμό της Κύπρου» είναι ένα «σκαρί» που έφτιαξε και που μας προσκαλεί στο δικό μας διαχρονικό ταξίδι στον πολιτισμό την Κύπρου των ποιητών και των ηρώων, την Αφροδίτης και της Αστάρτης, των Ελλήνων και των καταχτητών, της Πράσινης Γραμμής. Χωρίζεται, χρονολογικά, σε επτά ενότητες: από το 3900 π.Χ. (αρχή Χαλκολιθικής) έως σήμερα. Οι ενότητες αυτές περιλαμβάνουν 77 θέματα, τα οποία είναι ειδώλια, τελετουργικά και αναθηματικά αγγεία, παραστάσεις, ομοιώματα, αγάλματα, νομίσματα, σύμβολα, σήματα πόλεων, κάστρα, πόρτες, πύλες τειχών, εκκλησίες, καγκελώματα και κεντήματα.

Τα θέματα είναι μικρογλυπτά σε ασήμι, πλαισιωμένα με γρανίτη, από τις παραστάσεις και τα σχέδια των οποίων έχουν δημιουργηθεί σειρές κοσμημάτων, και μικρών χρηστικών αντικειμένων. Το μέταλλο σε όλες τις δημιουργίες είναι καθαρό ασήμι.

Ο Θύμιος Πανουργιάς, Γλύπτης και Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, προλογίζοντας το έργο της δημιουργού, μας λέει μεταξύ άλλων: «Τα θέματά της παρμένα από τη διαχρονική παράδοση της Κύπρου δεν τα αντιγράφει με τη στενή έννοια, τα αναπλάθει με ένα δικό της τρόπο, με ένα δυναμισμό.

Τα έργα της Κατερίνας Γρόλλιου, αυτής της ενότητας, στηρίζονται πάνω στις τέσσερις στέρεες βάσεις: την τόλμη, την παράδοση, την πρωτοτυπία και την προσαρμοστικότητα. Είναι μία γνήσια μορφή «αισθαντικής» δημιουργού. Λατρεύει κυριολεκτικά το υλικό της - που είναι κυρίως το ασήμι - το δαμάζει, όχι τόσο με το πείσμα και την τεχνική που κατέχει, όσο με την «πλάθουσα» ψυχική της χειρονομία, με τις μαγικές κινήσεις των αισθήσεών της, με τον ψυχισμό της και την εσωτερική της αναγκαιότητα.

Η Κατερίνα Γρόλλιου με τον κόσμο των κοσμημάτων της πλουτίζει την κοσμηματική τέχνη της νεότερης παράδοσης και του τόπου, προσφέρει τα ιστορικά μας κειμήλια λατρευτικά, τα κάνει κτήμα πνευματικό και υλικό, στον κουρασμένο και ανήσυχο σημερινό άνθρωπο».