Όροι χρήσης | Sitemap | English
 

Από το 1984 έως σήμερα ασχολούμαι αποκλειστικά με το σχέδιο, τη ζωγραφική και τη δημιουργία μικρογλυπτού κοσμήματος.

Η διαρκής αναζήτηση και κατά συνέπεια η συνεχής ανανέωση είναι δύο πρωταρχικοί παράγοντες που συνοδεύουν την δουλειά μου, και την εμπλουτίζουν διαρκώς με νέα θέματα και μένα με νέες εμπειρίες.

Το σημείο εκκίνησης για κάθε δημιουργία είναι οτιδήποτε, θα μπορούσε να με εμπνεύσει από κάτι που θα δω, ή που θα αισθανθώ. Το πρώτο ερέθισμα θα δημιουργήσει το σχέδιο. Το σχέδιο θα εξελιχθεί, και θα ολοκληρώσει ένα τελικό σχέδιο-θέμα για κόσμημα, και με βάση αυτό θα δημιουργηθεί μία σειρά κοσμημάτων ή αντικειμένων ή γλυπτών.

Μετά την φάση των σχεδίων, ακολουθεί η πολύπλοκη φάση της κατασκευής. O τρόπος κατασκευής, που ακολουθώ, ποικίλει ανάλογα με το σχέδιο, όμως συνήθως χρησιμοποιώ ένα δικό μου συνδυασμό μικτής τεχνικής, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι χειροποίητη και χρονοβόρα. Ωστόσο όσο με συγκινεί η δημιουργία στο σχέδιο, άλλο τόσο με συνεπαίρνει η δημιουργία και κατασκευή στο μέταλλο, βιώνοντας έτσι την απτή ολοκλήρωση του αρχικού σχεδίου. Επιθυμώ και επιδιώκω κάθε κόσμημα, που φτιάχνω, να είναι ανάγλυφο, να είναι τρισδιάστατο, να είναι γλυπτό.

Το αποτέλεσμα είναι μικρογλυπτική. Κόσμημα - Μικρογλυπτική.Το είδος της δουλειά μου χωρίζεται σε δύο γενικά κεφάλαια:

  • Αφηρημένο - αφαιρετικό.
  • Συγκεκριμένο - απεικονιστικό.

Αφηρημένο - αφαιρετικό

Αφηρημένο και αφαιρετικό μπορεί να προκύψει μέσα από μακριά μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων, ή από κάτι εντελώς τυχαίο, και η τελική εικόνα είναι πάντα κάτι το μη απεικονιστικό, κάτι αφηρημένο.

Σε ό,τι δημιουργώ με αφαιρετική μορφή, οι επιρροές, οι οποίες μπορούν με οδηγήσουν σε ένα θέμα, είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι εκείνες, με τις οποίες κατά καιρούς δημιούργησα ένα ολόκληρο έργο, μία σειρά θεμάτων δηλαδή. Όπως είναι: «Καντίνσκυ», «Κυβισμός», «Art Nouveau». Ωστόσο, περνώντας τα χρόνια, οι εμπειρίες χτίζονται, και οι επιρροές πληθαίνουν, και έτσι η έμπνευση εξελισσόμενη είναι περισσότερο ελεύθερη, να πετάξει, να παίξει, να δημιουργήσει.

Συγκεκριμένο - απεικονιστικό

Ένα θέμα που πάντα με συγκινεί, είναι τα στοιχεία των πολιτισμών. Πιστεύω, ότι το παρελθόν έκτισε το σήμερα, και το σήμερα δημιουργεί το μέλλον. Θεωρώ λοιπόν ότι στα έργα των ανθρώπων του παρελθόντος οφείλουμε σεβασμό, θαυμασμό και γνώση. Έτσι όταν επιλέγω θέματα από πολιτισμικά στοιχεία, φροντίζω να είναι θέματα, που δεν είναι γνωστά στο πλατύ κοινό, ώστε να γνωρίσει και αυτά ο κόσμος, και να τα αγαπήση. Με αυτό τον τρόπο επιχειρώ την αναβίωση κάποιων στοιχείων πολύτιμης κληρονομιάς, και να επιμηκύνω χρονικά την διατήρηση της γνώσης τους στην μνήμη μας. Επιδιώκω δε, να αναπαράγω την μορφή τους με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς καθόλου αφαίρεση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν επιλέγω θέματα από την φύση. Σεβασμός, θαυμασμός και γνώση των θεμάτων που μας δίνει η φύση, οπότε η αναπαραγωγή της μορφής τους στο ασήμι να είναι με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς καθόλου αφαίρεση.Αφηρημένο ή Απεικονιστικό. Αυτές είναι οι δύο τάσεις, που με οδηγούν στις δημιουργίες μου, και που διαφοροποιούν τόσο πολύ μεταξύ τους τα έργα μου. Τα μόνα κοινά στοιχεία που διατηρούν και οι δύο τάσεις, είναι ο δικός μου τρόπος κατασκευής, ο δικός μου χαρακτήρας απόδοσης του θέματος, καθώς επίσης και η σφραγίδα με το όνομά μου, που μπαίνει στα έργα μου.

Η μαθητεία μου δίπλα στον Magni Egisto ζωγράφο, γλύπτη και καθηγητή στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, υπήρξε για μένα το άλφα και το ωμέγα της αποκάλυψης του μαγικού κόσμου της δημιουργίας.Από το 1990 στο εργαστήριο που έφτιαξα, πειραματίζομαι, επεξεργάζομαι και ολοκληρώνω τις δημιουργίες μου. Δουλεύω και δημιουργώ μόνο πάνω σε δικά μου σχέδια, τα οποία κατόπιν τα εκθέτω σε χώρους των Γκαλερί, ή Πολιτιστικών Κέντρων των Δήμων και σε ένα χώρο έκθεσης, που έχω δημιουργήσει δίπλα στο εργαστήριο.

Δουλεύω μόνη μου και η μικτή τεχνική μου στο μεγαλύτερο μέρος της είναι χειροποίητη με σχέδια πάντα μοναδικά.

Κάθε Δεκέμβριο παρουσιάζονται σε έκθεση στο χώρο έκθεσης του εργαστηρίου τα γούρια της χρονιάς που ακολουθεί, και η εκάστοτε καινούργια μου δουλειά. Μόλις τελειώσει ο χρόνος της έκθεσης αυτής, τα εκθέματα παραμένουν στο χώρο αυτό, και όποιος επιθυμεί να δει ή να αγοράσει κάτι, κλείνει ραντεβού με ένα τηλέφωνο, και το εργαστήριο ανοίγει το χώρο του.

Οι παραγγελίες που δέχομαι είναι μόνο από μεγάλες εταιρείες για είδη δώρων και είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες ανάγκες τους κατά εποχή, αλλά μόνο βάσει δικού μου σχεδίου, και εφ' όσον βεβαίως έχουν ζητηθεί έξη μήνες πριν, ούτως ώστε να υπάρχει ο χρόνος ολοκλήρωσης. Παραγγελίες μεμονομένες δεν δέχομαι, εκτός αν αφορούν ήδη υπάρχοντα δικά μου σχέδια.

Για ό,τι δείτε σε αυτή την ιστοσελίδα και τυχόν ενδιαφέρεστε, στέλνετε e-mail στη διεύθυνση: kat@grollio.com ή τηλεφωνείτε στο τηλέφωνο: 210-6665962.Κάθε θέμα, με το οποίο ασχολούμαι, εκτός από το σχέδιο και την μικρογλυπτική περιλαμβάνει ζωγραφική και ποίηση. Στο κάθε θέμα της δουλειάς μου αντιστοιχεί ένα ποιήμα μου, και μία σειρά από ακουαρέλες.

Κάθε καινούργια δουλειά προκύπτει από μία διαρκή αναζήτηση και κάθε φορά η δημιουργία με ταξιδεύει. Οπότε αυτό το ποιήμα που ακολουθεί με αντιπροσωπεύει για οποιαδήποτε δημιουργία ξεκινήσω, και αρμόζει για τον πρόλογο της ιστοσελίδας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Της φαντασίας και του νου τ' αόριστα παιχνίδια,
με το τραγούδι της σιωπής λουλούδια που χορεύουν,
του βυθού οι πανάρχαιες και μαγικές εικόνες,
και στίγματα πολιτισμών, στ' ασήμι ζωντανεύουν.
Τούφες ασήμι γίνονται ουράνια τόξα ονείρων.
Με ασημένια όνειρα, σε ντύνουν, σε χαϊδεύουν.

Της δημιουργίας το χορό η φαντασία πλάθει
με συνειρμών τα κύματα και με του νου τα βάθη,
μ' ανθρώπων τα γενόμενα και μύθων τα συμβάντα,
με γέννησης την κίνηση, που υπάρχει από πάντα.
Τούφες ασήμι οι χορευτές στης φαντασίας το χορό,
κινήσεις τους που φτιάχνουνε το κόσμημα ή το γλυπτό.

Η δημιουργία ανάσας φως, τη σκέψη μαγνητίζει,
σκαρί που στους ορίζοντες του νου μας αρμενίζει.
Από το χθες στο σήμερα, απ' της καρδιάς τους κτύπους
συλλέγω τις αχτίδες μου, της φαντασίας κρίκους.
Από της σελήνης τη γητειά ασήμι ανάσες κλέβω,
στο κόσμημα ή στο γλυπτό μία ψυχή σμιλεύω.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΟΛΛΙΟΥ
Γλύπτρια, Ζωγράφος, Ποιήτρια